VV KIEL WINDEWEER (1946 - 2020)

Molshopen en madeliefjes in Kiel-Windeweer

 

In 2020 werd de voetbalclub Kiel-Windeweer na een bestaan van 74 jaar opgeheven. Na een tumultueuze periode van ruzies en rechtszaken werd de stekker uit de club getrokken. Wat overblijft is een troosteloze kantine en een verlaten voetbalveld.

 

Op de plek waar de penaltystip had moeten zijn, ligt een verse molshoop. Het hobbelige veld staat vol paardenbloemen en madeliefjes. Het net van het doel is op verschillende plekken aan elkaar geknoopt, maar zit desondanks nog vol gaten. Toch is er niet lang geleden gemaaid. Alsof de maaier de hoop houdt dat er nog elk moment weer gevoetbald wordt in Kiel-Windeweer.

 

Dood en begraven

 

Een faillissement dat later weer werd teruggedraaid en talloze rechtszaken liggen ten grondslag aan het ter ziele gaan van de voetbalclub. Het geruzie ging vooral over de kantine. De voetbalclub lag in de clinch met stichting dorpshuis ’t Woldhuus en de gemeente Midden-Groningen over het gebruik van de kantine. Keer op keer werd de voetbalclub in het ongelijk gesteld en dus werden voor het seizoen 2020-2021 de twee overgebleven elftallen niet meer ingeschreven en kwam er een einde aan 74 jaar voetbal in Kiel-Windeweer.

 

Een troosteloze indruk

 

Deze winter werd alles wat aan de voetbalclub deed denken opgeruimd. De lege kantine maakt een troosteloze indruk. Op de buitenmuur staat met graffiti PUNK 4-LIFE geschreven. Van een afdakje op het terras is alleen een geraamte van rottend hout over. Voor wie houdt van wat in onbruik is geraakt, is een bezoekje aan deze voetbalvereniging een absolute aanrader.

 

 

 

Een blik door de ruiten geeft een nog deprimerender beeld. De tafels zijn naar de kant geschoven en de stoelen staan opgestapeld. In de hoek ligt een Jupiler-dienblad. Er hangen drie vlaggetjes van een lang vergeten feestje aan de muur. Een bordje met de tekst ‘bonnen elke week betalen’ wordt nog door één spijker aan de muur gehouden. Waar bestaat het nog, clubs waar je op de pof in de kantine je biertje en gehaktbal kan halen?

 

De kelder van het amateurvoetbal

 

Goed voetbal heeft Kiel-Windeweer nooit gezien. De club bungelde jarenlang onderaan in de zesde klasse. In 2010 vierde de club een promotie, maar niet op basis van prestaties op het veld. De zesde klasse werd namelijk opgeheven. Het hoogtepunt was de derde plek in de vijfde klasse in het seizoen 2011-2012. Twee jaar later verdween de club uit de standaardklassen en speelde het in de reserveklassen. Ook daar speelde het geen rol van betekenis.  

 

Het hoofdveld is nu leeg. In de dug-out ligt een bladerdek, wat lege koffiebekers en een platgetrapt blikje Red Bull. Op het trainingsveld dansen twee meisjes met linten. Op een betonnen tennisveldje aan de andere kant van het hoofdveld probeert een groepje pubers trucs op een skateboard, terwijl uit een box muziek knalt. Voetbal is helemaal verdwenen uit Kiel-Windeweer.

 

Thijs de Jong