TONNY VAN LEEUWEN

Amsterdam, Ajax – GVAV, 5 december 1965. Het fenomeen. Zeiknat, onder de drek en het hoofd gebogen. Zelfs zonder Cruijff kreeg Ajax het GVAV van Tonny van Leeuwen op de knieën. 5-1. De plaat is er, ondanks het verlies, niet minder mooi om. De talentvolle doelman vertrok twee jaar eerder van Sparta Rotterdam naar het hoge noorden. Hij groeide er uit tot een grootheid. Zijn wraak op Ajax kwam overigens ruim twee jaar na de harde nederlaag in De Meer. Op 23 april 1967 was Van Leeuwen een onneembare vesting. Mede dankzij een miraculeuze redding zegevierden de Groningers met 0-1. De winnende treffer kwam van de Deen Ole Fritsen. Swart, Cruijff, Keizer: ze dropen af. Het hoofd gebogen.

 

Van Leeuwen kwam tragisch om het leven op 14 juni 1971, nadat hij die nacht vanuit Rotterdam naar huis reed na het in ontvangst nemen van de trofee voor de minst gepasseerde doelman in het betaald voetbal. Na het feestgedruis in nachtclub Embacy, was hem eerder een kamer in het Rotterdamse Hilton aangeboden. Zo hoefden hij en zijn vrouw Gerie na afloop niet terug te rijden naar Drenthe. Maar Van Leeuwen bedankte voor de eer. Die 243 kilometer nam hij voor lief. Thuis slapen, in het hem zo geliefde esdorp Peize had hij liever. Diep in de nacht sloeg het noodlot toe, toen hij in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft frontaal op een truck ramde. Hij was op slag dood. Zijn vrouw overleefde de klap.

 

'Piet Fransen, zijn kameraad bij GVAV, wilde het vreselijke nieuws niet geloven'

 

De sluitpost werd slechts 28 jaar. Ter nagedachtenis aan zijn rampzalige en veel te vroege dood werd een tribune in het Oosterpark Stadion naar hem vernoemd, net als de noordzijde in de huidige Euroborg (Hitachi Capital Mobility Stadion). Daarnaast vind je in Groningen de Tonny van Leeuwenlaan, draagt een (spurt)trein zijn naam, is er de Tonny van Leeuwen-trofee voor minst gepasseerde doelman én is hij voor het stadion middels een standbeeld in brons gegoten. Groningen en Tonny van Leeuwen horen bij elkaar.

 

Jelle Teitsma

 

Foto: Jack de Nijs / Nationaal Archief